Vegan πίτα του βοσκού
























Υλικά

600 γρ πατάτες
600 γρ γλυκοπατάτες
Αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
40 γρ μαργαρίνη
1 κρεμμύδι
2 καρότα
3 σκελίδες σκόρδο
2 κοτσάνια σέλερι
1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο
ελαιόλαδο
½ μικρό ματσάκι θυμάρι
350 γρ μανιτάρια
12 λιαστές ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
κόκκινο κρασί
100 ml ζωμός λαχανικών
400 γρ φακές βρασμένες
400 γρ ρεβίθια βρασμένα
5 κλωναράκια φρέσκο ​​μαϊντανό
2 κλωναράκια φρέσκο ​​δεντρολίβανο
ξύσμα από 1 λεμόνι
30 γρ τρίμματα ψωμιού


Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίστε και κόψτε όλες τις πατάτες σε κομμάτια 2 εκατοστών περίπου. Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό σε μέτρια φωτιά. Όταν το νερό έρθει σε βρασμό, αφήστε τις να σιγοβράσουν για 10 έως 15 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας τις γλυκοπατάτες μετά από 5 λεπτά. Στραγγίστε τις και βάλτε τις ξανά στο τηγάνι που έχετε βάλει τη μαργαρίνη και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Λιώστε τις και στη συνέχεια, αφήστε τις στην άκρη.
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, τα καρότα και 2 σκελίδες σκόρδο, στη συνέχεια, κόψτε σε λεπτές φέτες το σέλερι. Σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάλτε μια καλή δόση ελαιολάδου και ρίξτε τα λαχανικά, το κόλιανδρο, τα φύλλα θυμαριού και μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν.
 Εν τω μεταξύ, κόψτε τα μανιτάρια και τις λιαστές ντομάτες. Προσθέστε τα στο τηγάνι μαζί με το ξύδι και 2 κουταλιές λάδι από τις λιαστές ντομάτες. Μαγειρέψτε για άλλα 10 λεπτά και στη συνέχεια  σβήστε με το κρασί, δυναμώστε τη φωτιά και αφήστε το να βράσει. Προσθέστε το ζωμό, τις φακές και τα ρεβίθια, και αφήστε το να βράσει για 5 έως 10 λεπτά, ή μέχρι να πήξει ελαφρώς. Κόψτε τα φύλλα μαϊντανού και ανακατέψτε τα μέσα στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε και μεταφέρετε σε ένα μεγάλο ταψί (περίπου 25 x 30 εκατοστά ).
Απλώστε το πουρέ πάνω από την κορυφή χωρίς να είναι ομοιόμορφος. Κόψτε σε φέτες την υπόλοιπη σκελίδα σκόρδο, στη συνέχεια τοποθετήστε το σε ένα μπολ με το δενδρολίβανο, το ξύσμα λεμονιού, τα τρίμματα ψωμιού και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά, πασπαλίζετε πάνω από τον πουρέ και τοποθετήστε στο ζεστό φούρνο για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι να αρχίσει να βράζει. Τοποθετήστε κάτω από το γκριλ για επιπλέον 2 έως 3 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει και στη συνέχεια σερβίρετε με τα αγαπημένα σας λαχανικά.

Σχόλια