Ρεβύθια με απάκι























Υλικά για 4 άτομα

200 γρ. απάκι*, κομμένο σε λωρίδες
100 ml ελαιόλαδο
1/2 κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
5-6 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
3 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ροδέλες
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
3 φύλλα δάφνης
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής


Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνουμε τα ρεβύθια να πάρουν μια βράση και τα στραγγίζουμε.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά το απάκι. Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε τα υλικό σε στρώσεις: πρώτα τα κρεμμύδια, μετά τις μισές ντομάτες, ρίχνουμε από πάνω την πιπεριά, συνεχίζουμε με τα ρεβίθια, το απάκι και τέλος τις υπόλοιπες ντομάτες. Προσθέτουμε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο ίσα να τα σκεπάζει καλά.
Κλείνουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 2½ ώρες μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν τα ρεβίθια. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και ελέγχουμε το νερό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο, πάντοτε χλιαρό.


*Απάκι: Χοιρινό καπνιστό από την Κρήτη, αρωματισμένο (συνήθως) με κύμινο και ξίδι. Το άρωμα του κύμινου ταιριάζει πολύ στα ρεβίθια. Αν δεν σας αρέσει, αντικαταστήστε το με χωριάτικο χοιρινό λουκάνικο.

Σχόλια