Μπισκότα καρυδόπιτα

















Υλικά

Για περίπου 20 μπισκότα:
1 φλιτζ. βούτυρο μαλακό
1 φλιτζ. ζάχαρη καστανή
1 αυγό
1 κ. γλ. βανίλια σε σκόνη
2 φλιτζ. αλεύρι
1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:
1 φλιτζ. καρύδια ή pecans ψιλοκομμένα
3 κ.σ. μέλι ζεσταμένο (για να είναι πιο ρευστό)
1 κ. γλ. κανέλα


Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μίξερ χειρός ώσπου να αφρατέψουν (αν διαθέτουμε μεγάλο μίξερ, ασφαλώς το προτιμούμε). Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να προκύψει ένα λείο μίγμα. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε ανακατεύοντας. Η ζύμη θα πρέπει να πλάθεται εύκολα και να μη κολλάει πολύ στα χέρια μας.
Σε δεύτερο μπολ φτιάχνουμε την γέμιση ανακατεύοντας καλά με ένα μεγάλο κουτάλι.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα πλατύ, άνετο ταψί.
Για το πλάσιμο: Απλώνουμε τη ζύμη σε πάγκο καθαρό με τα χέρια μας, και ανοίγουμε ώστε να έχει πάχος δύο εκατοστά. Με ένα μικρό φλιτζάνι του εσπρέσο ή του ελληνικού καφέ κόβουμε μικρούς ζυμαρένιους κύκλους. Όση ζύμη περισσεύει από τα κοψίματα, ξαναπλάθεται και φτιάχνουμε νέους κύκλους.
Πιέζοντάς τους κύκλους στο κέντρο φτιάχνουμε μια μικρή λακκούβα για να βάλουμε την καρυδένια γέμιση. Ένα κουταλάκι του γλυκού φτάνει για κάθε μπισκότο. Τα μεταφέρουμε στο ταψί - προσέχουμε για τις δέουσες αποστάσεις, έστω μισού εκατοστού μεταξύ τους -, ανασηκώνουμε ελαφρώς τη ζύμη περιμετρικά και φουρνίζουμε στην ίδια θερμοκρασία (170 °C) για περίπου 11 με 12 λεπτά. Μόλις τα μπισκότα ροδίσουν και δούμε πως έχουν ξεκολλήσει από τη λαδόκολλα, δεν περιμένουμε: ξεφούρνισμα και άπλωμα σε σχάρα για να κρυώσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν περισσέψει γέμιση, δεν πτοούμαστε: με σβηστό αλλά ζεστό ακόμα τον φούρνο, την απλώνουμε στη λαδόκολλα και την ψήνουμε για μερικά λεπτά. Μελωμένη και υγρή όπως είναι, την μοιράζουμε κουταλιά προς κουταλιά πάνω στα μπισκότα - ναι, ποτέ δεν έχουν αρκετή.

Σχόλια