20/10/2014



















Υλικά για 4 άτομα

8 μεγάλες αγκινάρες
150 ml  ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
150 γρ. σέσκουλα
150 γρ. ανθότυρο, τριμμένο
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι & πιπέρι
1 ώριμη ντομάτα, 4-5 ντοματίνια ή 3-4 κ.σ. ντομάτα κονκασέ από κονσέρβα, περασμένα στο μούλτι
1-2 κ.σ. γαλέτα (φρυγανιά τριμμένη)
½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα



Εκτέλεση συνταγής

Κόβουμε εντελώς τα κοτσάνια από τις αγκινάρες, αφαιρούμε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και αφήνουμε τα τρυφερά, κόβουμε το πάνω σκληρό μέρος των τρυφερών φύλλων (περίπου μέχρι τη μέση), αφαιρούμε το χνούδι από το κέντρο, καθαρίζουμε περιμετρικά τη βάση τους και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με νερό, χυμό λεμονιού και 1 κ.σ. αλεύρι για να μη μαυρίσουν. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε τα 100 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα σέσκουλα για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μισό ανθότυρο και τη μισή γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα ή στις αντιστάσεις). Σε ένα ταψί τοποθετούμε τις αγκινάρες, ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μοιράζουμε επάνω την ντομάτα. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά. Τις γεμίζουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε στο τηγάνι (κρεμμυδάκια, σκόρδο, σέσκουλα), πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά, τη γαλέτα και την πάπρικα. Ρίχνουμε στο ταψί ½ ποτήρι νερό, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε αμέσως.
Εκτύπωση και PDF

0 comments :

Post a Comment