Σπιτικά ζελεδάκια (καραμέλες)




















Υλικά

1 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό φρούτων ή /και λαχανικών (αν αγοράσετε φροντίστε να είναι 100% χυμός και όχι συμπυκνωμένος)
4 κουταλιές ζελατίνη σε σκόνη ή 20γρ φύλλα ζελατίνης
2-4 κουταλιές της σούπας μέλι ανάλογα με την προτίμησή σας. Εάν ο χυμός σας έχει πολλά λαχανικά προσθέσετε λίγο περισσότερο μέλι.
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας προαιρετικά για επιπλέον γεύση

Εκτέλεση συνταγής

Αν έχετε τη ζελατίνη σε φύλλα βάλτε τη να μουσκέψει σε νεράκι ώστε να μαλακώσει.
Ρίξτε το χυμό σε ένα μικρό-μέτριο κατσαρολάκι. Προσθέστε τη ζελατίνη. Αν είναι σκόνη η ζελατίνη αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να «ανθίσει» (θα αρχίσει να ρυτιδιάζει η επιφάνεια και όλη η άσπρη σκόνη από τη ζελατίνη θα απορροφηθεί από το υγρό). Όταν όλη η ζελατίνα έχει απορροφηθεί, το ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ζεστάνετε το αλλά μην το αφήσετε να βράσει. Θέλετε όλη η ζελατίνη να διαλυθεί και να μετατραπεί σε ένα λεπτό και ρέον υγρό (θα είναι κοκκώδες στην αρχή, αλλά μετά από λίγα λεπτά στη θερμότητα θα διαλυθεί εντελώς).
Προσθέστε το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, και οποιαδήποτε άλλα υλικά θα χρησιμοποιήσετε.
Βάλτε το υγρό σε θήκες σιλικόνης για παγάκια ή ένα ρηχό ταψάκι και βάλτε τα στο ψυγείο για περίπου 2-3 ώρες.
Αφαιρέστε από τις θήκες. Εάν χρησιμοποιήσετε το ταψάκι, κόψτε το ζελέ σε μικρά τετράγωνα.
Κρατήστε τα σπιτικά ζελεδάκια σας σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για περίπου 2 εβδομάδες.





Λίγα μυστικά ακόμα

Ιδέες για συνδυασμούς:
Κόκκινο: Τεύτλα, φράουλες, καρότα, σμέουρα, κόκκινα μήλα.
Πορτοκαλί: Καρότα, πορτοκάλια, μανταρίνια, μάνγκο, ροδάκινα.
Κίτρινο: Αχλάδι, κίτρινο μήλο, σταφύλι (ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε το χυμό ανανά γιατί δεν θα γίνουν καλά λόγω ενός ενζύμου που περιέχει).
Πράσινο: Σπανάκι, πράσινα σταφύλια, αγγούρια, πράσινο μήλο (ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε ακτινίδιο γιατί δεν θα γίνουν καλά λόγω ενός ενζύμου που περιέχει).
Μωβ: Μωβ λάχανο, βατόμουρα, μούρα, κόκκινα σταφύλια.


Αν θέλετε να αλλάξετε τα χρώματα και να κάνετε πιο ελαφριά τα ζελεδάκια σας, μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε λίγο χυμό με γάλα (γαλακτοκομικό ή μη-γαλακτοκομικό.

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα συστατικά, όπως προβιοτικά, σιρόπι (για την πρόληψη ή την καταπολέμηση κρυώματος), ή μουρουνέλαιο (ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος). Θυμηθείτε ότι μπορείτε να κάνετε αυτές τις καραμέλες τις φυσικές πολυβιταμίνες σας!



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου