Πιλάφι φούρνου με σπανάκι, σύκα, κουκουνάρι και σταφίδες























Υλικά για 4 άτομα

40 γρ. μαργαρίνη
40 ml ελαιόλαδο
25 γρ. κουκουνάρι
6 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
60 γρ. ξανθες σταφίδες
300 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
400 γρ. κίτρινη κολοκύθα σε κύβους
400 γρ. ρύζι για πιλάφι (μπασμάτι ή καρολίνα)
700 ml ζωμός λαχανικών, σπιτικός ή ψυγείου, ή νερό
αλάτι & πιπέρι



Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα). Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια (κατάλληλη για φούρνο) ζεσταίνουμε το λάδι και τη μαργαρίνη σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κουκουνάρι, την κολοκύθα, τα σύκα και τις σταφίδες για περίπου ½ λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να μαλακώσει. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ρύζι και τον ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε πρώτα με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί (κομμένο στρογγυλό στη διάμετρο της κατσαρόλας με μια τρύπα στη μέση) και σκεπάζουμε με το καπάκι. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Tο σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.


Λίγα μυστικά ακόμα

Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο, τοποθετήστε μια στεγνή πετσέτα ανάμεσα στο ρύζι και στο καπάκι. Αφήστε την 5 λεπτά να τραβήξει την περιττή υγρασία και μετά σερβίρετε.
Για επιπλέον γεύση, γαρνίρετε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Αφαιρέστε τα σύκα, τις σταφίδες & το κουκουνάρι. Προσθέστε στο σοτάρισμα 2 κουταλιές πελτέ. Περίπου 5 λεπτά πριν από το τέλος, προσθέστε τόνο από 2 κονσέρβες σε νερό, στραγγισμένο, και ανακατέψτε απαλά.

Σχόλια