Τάρτα πραλίνα


















Υλικά

250γρ (1 2/3 φλιτζάνια) αλεύρι
60γρ (1/3 φλιτζάνι) ζάχαρη άχνη
125γρ παγωμένο ανάλατο βούτυρο σε κύβους
1 αυγό
200γρ μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
55γρ (1/4 φλιτζάνι) ζάχαρη (κατά προτίμηση caster)
3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι επιπλέον
110γρ (2/3 φλιτζάνι) φουντούκια
80μλ (1/3 φλιτζάνι) νερό
140γρ (2/3 φλιτζάνι) ζάχαρη επιπλέον (κατά προτίμηση caster)
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα


Εκτέλεση

Χτυπήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο στο μίξερ μέχρι το γίνουν θρύμματα. Προσθέστε το αυγό. Συνεχίστε μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί. Βάλτε την σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να μαλακώσει. Τυλίξτε σε πλαστικό περιτύλιγμα. Τοποθετήστε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος 5 εκατοστών. Βάλτε την σε ταρτιέρα 22 εκατοστών ώστε να καλύψει και τα πλαϊνά. Κόψτε την περίσσεια. Τοποθετήστε στο ψυγείο για 15 λεπτά για να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° C. Βάλτε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος πάνω από τη ζύμη και βάλτε από πάνω ρύζι ή φασόλια. Ψήστε για 10 λεπτά. Αφαιρέστε το χαρτί και τα όσπρια και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να ροδίσει.
Τοποθετήστε τη σοκολάτα και το μέλι σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ πάνω από μια κατσαρόλα μισογεμάτη με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί). Ανακατέψτε με ένα μεταλλικό κουτάλι μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να είναι απαλή. Αφήστε την να κρυώσει λίγο. Προσθέστε χτυπώντας συνεχώς τη ζάχαρη, το αυγό και το επιπλέον αλεύρι. Ρίξτε στην ταρτιέρα. Ψήστε για 15-20 λεπτά ή μέχρι σχεδόν να πήξει.
Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 ° C. Απλώστε τα φουντούκια σε ένα ταψί. Ψήστε για 5-8 λεπτά ώσπου να καβουρντιστούν. Τοποθετήστε τα σε μια πετσέτα. Τρίψτε τα για να αφαιρέσετε τις φλούδες. Βάλτε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και τοποθετήστε τα φουντούκια.
Ζεστάνετε το νερό και την επιπλέον ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, κουνώντας περιστασιακά το σκεύος μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια-υψηλή.  ώσπου να βράσει. Βράζουμε, χωρίς να ανακατεύουμε, για 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Ρίξτε το πάνω από τα φουντούκια. Αφήστε το να κρυώσει ώστε να σχηματιστεί πραλίνα. Σπάστε σε θραύσματα.
Βάλτε πάνω από την τάρτα την πραλίνα. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Σχόλια