Κολοκυθόπιτα αλμυρή από τα Χανιά

















Στην Κρήτη τις πίτες συνηθίζουν να τις λένε μπουρέκια οπότε αυτό είναι Χανιώτικο κολοκυθομπούρεκο.

Υλικά

Για τη ζύμη:
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα λάδι
1 σφηνάκι ρακή ή τσίπουρο
1 κούπα νερό
Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση:
3-4 μέτριες πατάτες (περίπου 800 γραμμάρια)
3 μεγαλούτσικα κολοκύθια (800 γραμμάρια)
2-3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
2 κούπες ξινομυζήθρα ή φέτα
2 κούπες ανθότυρο νωπό (γλυκιά μυζήθρα)
1 κούπα τριμμένη γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
1 κούπα αλεύρι
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα γάλα ή γιαούρτι
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι

Για την επικάλυψη, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 2-3 κουταλιές αποφλοιωμένο σουσάμι.


Εκτέλεση

Κάνουμε το ζυμάρι ανακατεύοντας τα υγρά υλικά και το αλάτι και προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μη κολλά στα χέρια.Αφήνουμε να μείνει τουλάχιστον μισή ώρα.
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες με τον τρίφτη που κόβουμε τη λαχανοσαλάτα. Τα αλατίζουμε ελαφρά και αφήνουμε να στραγγίξουν.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κι αυτές σε πολύ λεπτές ροδέλες σε άλλο μπολ από τα κολοκύθια και τις αλατίζουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυό μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο (περίπου 3/5 -2/5). Ανοίγουμε το μεγαλύτερο σε φύλλο τόσο όσο να καλύψει ένα λαδωμένο ταψί ή ένα μεγάλο πυρέξ και να περισσεύει και για τα τοιχώματα. Το σηκώνουμε με τον πλάστη και το στρώνουμε στο ταψί.
Απλώνουμε τα υλικά της γέμισης ως εξής: Πατάτες- πασπάλισμα με αλεύρι –κολοκυθάκια- πασπάλισμα με αλεύρι- το μισό από κάθε είδος τυριού- το μισό δυόσμο. Κάνουμε άλλη μια στρώση απ’ όλα. Φροντίζουμε να φύγει στο πασπάλισμα περίπου η μισή κούπα αλεύρι. Μπορούμε να βάλουμε και πιο πολλά τυριά βάζοντας εναλλάξ πατάτες-τυριά- κολοκύθια-τυριά κ.ο.κ.
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το γάλα και τα αυγά, το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι, ώστε να γίνει ένας ομοιογενές χυλός. Μ’ αυτό περιχύνουμε τη γέμιση στο ταψί.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε μέγεθος ακριβώς όσο το ταψί μας και σκεπάζουμε το μπουρέκι. Ενώνουμε το ζυμάρι στις άκρες να κολλήσει και να κλείσει στο εσωτερικό του τη γέμιση.
Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και κόβουμε σε μερίδες με κοφτερό μαχαίρι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 1, 5 ώρα τουλάχιστον, ώστε να ψηθούν και να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χρυσίσει η επιφάνεια. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και είναι πολύ νόστιμο και την επόμενη μέρα.

Λίγα μυστικά ακόμα

1) Στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε λίγο ανθόγαλα ή στάκα (αν μπορείτε να βρείτε). Επίσης μπορούμε να βάλουμε ντομάτα σε ροδέλες μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
2) Μπορούμε να παραλείψουμε το φύλλο. Τότε θα κάνουμε 1,5 δόση από το χυλό που περιχύνουμε τα υλικά της γέμισης και μάλιστα θα του αυξήσουμε το αλεύρι. Δηλαδή μισή κούπα στο πασπάλισμα και 1 κούπα στο χυλό.
3) Μπορούμε να βάλουμε ότι φύλλο θέλουμε (κρούστας, σφολιάτα, κουρού) έτοιμο ή χειροποίητο.


Σχόλια