Βενιζελικά Λήμνου


















Τα Βενιζελικά αποτελούν το βασιλιά των παραδοσιακών γλυκών της Λήμνου.Ονομάσθηκαν έτσι γιατί άρεσαν πάρα πολύ στον Ελευθέριο Βενιζέλο κατά την επίσκεψή του στο ακριτικό νησί και προς τιμήν του, τους έδωσαν το όνομά του.

Υλικά

350 γρ. αμύγδαλα, με τη φλούδα
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (περιεκτικότητα σε κακάο 53%-55%), χοντροκομμένη
2 κ.σ. κακάο
½ κούπα λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
1 βαζάκι (350-400 γρ.) υποβρύχιο βανίλια
1/2κ. γλ. κανέλα
1/2κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσουν. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ζεσταίνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (μεταλλικό μπολ εφαρμοσμένο σε κατσαρόλα με νερό που βράζει) και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα για 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα στο μπολ με τα αμύγδαλα. Προσθέτουμε το κακάο, τα μπαχαρικά και το λικέρ (ή το κονιάκ) και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Πλάθουμε μπαλάκια (διαμέτρου περίπου 4 εκ.) και τα τοποθετούμε στο ταψί. Βάζουμε τα μπαλάκια στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σφίξουν τελείως και να παγώσουν.
Ζεσταίνουμε το υποβρύχιο σε μπεν μαρί (μεταλλικό μπολ εφαρμοσμένο σε κατσαρόλα με νερό που βράζει) και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα για 1-2 λεπτά. Όταν λιώσει και γίνει σαν παχύρρευστο γλάσο, αποσύρουμε από τη φωτιά. Με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μικρό πιρούνι βουτάμε τα μπαλάκια μέσα στο γλάσο ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους και τα τοποθετούμε και πάλι στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί. Τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά.

Σχόλια