Πως φτιάχνεται το φύλλο αέρος για την μπουγάτσα

Αυτή η συνταγή, που μας την ζήτησε ο φίλος μας Νίκος Μαγκαφάς, δεν είναι καθόλου εύκολη που απαιτεί μεγάλη μαεστρία για την παρασκευή της.



















Υλικά

Αλεύρι 5 κιλά
Αλάτι 125 γρ.
Νερό 2.500 γρ.
Φυτικό μαγειρικό λίπος 500 γρ.

Εκτέλεση συνταγής

Δουλεύουμε τα υλικά για το φύλλο στο ζυμωτήριο για 20’-22’, μέχρι να σφίξει το ζυμάρι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
Ξεκουράζουμε για 20 λεπτά.
Κόβουμε σε κομμάτια 300-400 γρ.
Πλάθουμε σε μπαλάκια. Προσοχή, τα μπαλάκια πρέπει να είναι όσο πιο στρόγγυλα γίνεται, για να μην ανοίξουν μετά.
Βουτυρώνουμε τα μπαλάκια με τα χέρια και ξεκουράζουμε για 15 λεπτά.
Πιέζουμε κάθε μπαλάκι με τις παλάμες μας δίνοντας σχήμα “πιάτου”.
Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά ακόμη. Εντωμεταξύ, ξεκινάμε να ετοιμάζουμε τις γεμίσεις.
Ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτά φύλλα. Αν θέλουμε η μπουγάτσα μας να έχει διπλό φύλλο, ενώνουμε δύο κομμάτια ζύμης μεταξύ τους, προσέχοντας ώστε οι άκρες τους να κολλήσουν καλά και ανοίγουμε με τον πλάστη.
Κρατάμε το φύλλο με τις άκρες των δαχτύλων μας και το πετάμε στον αέρα για 4-5 φορές τουλάχιστον, ώστε να δημιουργηθεί ένα «σεντόνι» διαστάσεων 2×1,5 m. Το πέταγμα θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά από διαφορετικό σημείο, για να ανοίξει ομοιόμορφα. 14. Τεντώνουμε το φύλλο πάνω στον πάγκο και βουτυρώνουμε.
Πιάνουμε το φύλλο από τις άκρες και το διπλώνουμε στα δύο κατά μήκος του πάγκου. Με ένα μαχαίρι, κόβουμε σε δύο κομμάτια ή σε τρία, αν πρόκειται να φτιάξουμε ατομικές μπουγάτσες. 17. Τοποθετούμε τη γέμιση διαγωνίως στο κέντρο, προσθέτοντας λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος. Διπλώνουμε τις άκρες σε σχήμα φακέλου.
Αν πρόκειται για ατομικές μπουγάτσες, τοποθετούμε 300 γρ. γέμισης στην άκρη κάθε φύλλου και διπλώνουμε πρώτα από πάνω και μετά από τα πλάγια.
Τοποθετούμε σε λαμαρίνα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30’- 40’. 20. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 λεπτά και στα μισά γυρίζουμε τη μπουγάτσα από την άλλη πλευρά.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το παρακάτω video από το κανάλι του χρήστη spyridakhsstelios στο YouTube.



Σχόλια

  1. einai dinaton na kano ayto eimai profesoras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δε μας ειπες τι αλευρι να χρησιμοποιησουμε ομως και το φυλλο σκιζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το αλεύρι είναι το Robin hood ένα σε κίτρινο χαρτί αλλά πολύ ακριβό δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλευρι αλατινη μωβ συσκευασία για τσουρέκια έξτρα δυνατό εγω με αυτο το κανω ανοίγει σούπερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου