Σαλάτα με ροβίτσα και λαχανικά


















Yλικά

250 γρ. ροβίτσα
1 κουταλιά κουρκουμά σε σκόνη
250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι κομμένο σε φετούλες
2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, άνιθο φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρεδάκια
5 κλωναράκια σπανάκι τρυφερό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι παρμεζάνα κομμένη σε ψιλές φλούδες
ανθό αλατιού και πράσινο πιπέρι
καγιέν σε σκόνη

Για τη sauce:
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. βούτυρο καρύδας
2 κουτ. σούπας μπαλσάμικο ή λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι ή μέλι

Eκτέλεση συνταγής

Bράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τη ροβίτσα με τον κουρκουμά. Oταν αρχίσει να μαλακώνει, προσέχουμε να τη βγάλουμε πριν αρχίσει να «σκάει» και να διαλύεται.

Tη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να χλιάνει λίγο. Στο μεταξύ, όσο βράζει η ροβίτσα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε σε ένα ρηχό ταψί τα ντοματίνια (το ένα κοντά στο άλλο), με την κομμένη τους πλευρά προς τα πάνω και το κολοκυθάκι κομμένο σε φετούλες. Tα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα αρωματικά. Tα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν, για 15 λεπτά περίπου. Προσοχή μην παραψηθούν.

Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα τη ροβίτσα με το κρεμμύδι, το φρέσκο σπανάκι και τη sauce, αφού πρώτα χτυπήσουμε όλα τα υλικά της από ένα σέικερ. Στρώνουμε από πάνω τα αρωματισμένα ψητά λαχανικά και την παρμεζάνα και ολοκληρώνουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σκόνη καγιέν.

Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε μια κουταλιά γιαούρτι κατσικίσιο αντί για παρμεζάνα ή όποιο άλλο μαλακό άσπρο τυρί.

Μπορούμε να ρίξουμε το μισό καγιέν στο νερό που βράζει η ροβίτσα και το μισό πάνω στην σαλάτα. Με προσοχή γιατί καίει, δοκιμάστε πόσο σας αρέσει χωρίς να γίνεται ενοχλητικό και σταδιακά αυξήστε το.

Λίγα μυστικά ακόμα


Χρησιμοποιήστε όποιο λαχανικό ψήνεται μελιτζάνα, μανιτάρια, πατάτα, ανιθόριζα, πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελών, καρότα κλπ απλώς μην το παρακάνετε, βάλτε 1-2 λαχανικά και αν είναι δυνατά όπως η ανιθόριζα ή το παντζάρι (ει. 26.) βάλτε μόνο αυτό.

Σχόλια