Ρεβίθια με χοιρινό, χόρτα και κρούστα από παξιμάδι
















Υλικά (για ένα πήλινο διαμέτρου 32-35 εκ.)

500 γρ. ρεβίθια
800 γρ. χοιρινό μπούτι ή σπάλα (κομμένο σε κύβους)
2 μέτρια κρεμμύδια
2 παραγινωμένες ντομάτες
1 κιλό περίπου χόρτα: αγριοπρασάκια, καυκαλήθρες, σκατσίκια, λάπαθα, σέσκουλα, λαγοπαξίμαδα, μυρώνια. (Διαλέγουμε μεγάλη ποικιλία απ’ ό,τι βρούμε στην αγορά)
100 γρ. ελαιόλαδο
350 γρ. ντάκο
2 αυγά
150 γρ. γιαούρτι πρόβειο
2 πιπεριές καυτερές μικρές
Κύμινο


Εκτέλεση συνταγής

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια με αλάτι από την προηγούμενη μέρα και την επόμενη τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χόρτα σε μεγάλο βαθύ τηγάνι.
Προσθέτουμε στο σκεύος την ντομάτα, τα ρεβίθια και το νερό λίγο λίγο και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Όταν τα ρεβίθια κοντεύουν να βράσουν, περνάμε το κρέας από ένα τηγάνι με ελαιόλαδο και το προσθέτουμε στα ρεβίθια, αφήνοντάς το να τελειώσει το βράσιμο μαζί τους. Προσέχουμε να μη μένουν πολλά υγρά στην κατσαρόλα και τα ρεβίθια στο τέλος του βρασμού να έχουν λίγο αλλά χυλωμένο ζωμό.
Ρίχνουμε το χοιρινό με τα ρεβίθια σε πήλινο (τα ρεβίθια θα έχουν πρασινίσει από τα πολλά χόρτα). Προσθέτουμε λίγη καυτερή πιπεριά και λίγο κύμινο. Βάζουμε μικρά κομμάτια ντάκου σε ένα μπλέντερ και τα αλέθουμε σε χοντρούτσικα κομματάκια. Τα μουλιάζουμε με λίγο νερό και με ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας γιαούρτι και δύο αυγά. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα, προσθέτουμε στο πήλινο το μείγμα σε ύψος 1 εκατ. και ψήνουμε στο φούρνο στους 160°C, μέχρι να ροδίσει.


Σχόλια