Κιουνεφέ (κανταΐφι με γέμιση τυριού)

















Υλικά για 4 άτομα

  • 250 γρ. φύλλο κανταΐφι 
  • 100 γρ. ρικότα
  • 300 γρ. βούτυρο

Σιρόπι:
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 250 μλ. νερό
  • 1/4 λεμόνι

Σαντιγί:
  • 200 μλ κρέμα γάλακτος
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη

Για το γαρνίρισμα:
  • βύσσινο
  • φυλλαράκια δυόσμου
  • τριμμένο φιστίκι αιγίνης

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το φύλλο για κανταΐφι πάνω σε πάγκο εργασίας και το ανοίγουμε με τα χέρια για να χωρίσει. Για να δώσουμε κυκλικό σχήμα στο γλυκό, πιέζουμε το φύλλο σε μικρά, στρογγυλά και βαθιά δοχεία.
Λειώνουμε τα 250 γρ. από το βούτυρο και περιχύνουμε το φύλλο. Κόβουμε το τυρί σε λεπτές φέτες.
βουτυρώνουμε ελαφρά τo ταψάκι και πιέζουμε μέσα το φύλλο. Τοποθετούμε επάνω τις φέτες του τυριού.
Καλύπτουμε τo τυρί με φύλλο και πιέζουμε λίγο με τα δάχτυλα. Το αφήνουμε περίπου 15 λεπτά στο ψυγείο να σταθεί. Κόβουμε σε μικρούς κύβους το υπόλοιπο βούτυρο και το μοιράζουμε πάνω στο κιουνεφέ. Ψήνουμε το γλυκό πάνω στο μάτι της κουζίνας, να γίνει τραγανό. Το γυρίζουμε μία φορά.
Για το σιρόπι βράζουμε για 10 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό από λεμόνι. 
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να σφίξει και να γίνει ωραία σαντιγί.
Περιχύνουμε το κιουνεφέ με σιρόπι, το αφήνουμε να σταθεί 2 λεπτά και το μεταφέρουμε σε πιάτο. Γαρνίρουμε με βύσσινο, δυόσμο και τη σαντιγί. Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να το σερβίρετε και με παγωτό κατά προτίμηση καϊμάκι.

Σχόλια