Κόκκινες φακές με κάρυ και τζίντζερ

 















Υλικά για 4-6 άτομα

  • 200 γραμμ. κόκκινες φακές
  • 2 κ.κ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • αλάτι
  • 1 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.κ. σπόρους μουστάρδας
  • 1 κ.κ. σπόρους κύμινο
  • 1 κ.κ. αγριοκύμινο, τριμμένο
  • 1 κ.κ. ξερό κόλιανδρο, τριμμένο
  • 1 πράσινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • το εσωτερικό από 4 καρδάμωμα
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό για το γαρνίρισμα, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά γιαούρτι πρόβειο ή ξινή κρέμα

Εκτέλεση

Βάζουμε στην κατσαρόλα τις φακές με 3 κούπες νερό. Μόλις βράσει το νερό, κατεβάζουμε το μάτι στο πολύ χαμηλό και προσθέτουμε το τζίντζερ. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν οι φακές. Τις αλατίζουμε. Όσο βράζουν, τις ανακατεύουμε συχνά, γιατί οι κόκκινες φακές κολλάνε πολύ εύκολα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι ή το βούτυρο και προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τους σπόρους της μουστάρδας και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ώσπου να ξανθύνει ελαφρά το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κύμινο, το αγριοκύμινο, τον κόλιανδρο, την πιπεριά και το καρδάμωμο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά. Ενώνουμε τα μπαχαρικά με τις φακές, ρίχνουμε άλλη ½ κούπα νερό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι και γαρνίρουμε με τον κόλιανδρο και το γιαούρτι.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
χρόνος ψησίματος: 35 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε μπορείτε να περάσετε τις μισές φακές από το μούλτι ώστε να γίνει μια πιο βελουτέ σούπα.

Σχόλια