Κοτόπουλο στο φούρνο με κονιάκ, πορτοκάλι και μέλι


















Υλικά (για 5-6 άτομα)

1 κοτόπουλο
3+2 κ.σ. μέλι
2 πορτοκάλια, απ’ τα οποία παίρνουμε το ξύσμα τους και τον χυμό τους
50 + 50 ml ελαιόλαδο
100 ml κονιάκ
½ φλυτζάνι ζωμό κοτόπουλου (αν χρησιμοποιήσετε κύβο βάλτε λιγότερο απ’ το μισό σε καυτό νερό)
3 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες, σχετικά λεπτές
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε σκεύος αναμιγνύετε τον ζεστό ζωμό κοτόπουλου με τις 3 κ.σ. μέλι και ανακατεύετε να λιώσουν. Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιών, το κονιάκ και 50 ml ελαιόλαδο.
Προθερμαίνετε το φουρνο στους 160 C°.
Τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί φούρνου το κοτόπουλο και προσθέτετε γύρω-γύρω τις πατάτες. Ρίχνετε πάνω σε κοτόπουλο και πατάτες όλη την σάλτσα, 50 ml ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι (κυρίως στις πατάτες) και απλώνετε μόνο πάνω στο κοτόπουλο τις υπόλοιπες 2 κ.σ. μέλι. Πασπαλίζετε με το ξύσμα πορτοκαλιού και αφήνετε το κοτόπουλο στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω.
Βάζετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο των 160C° για 1 ώρα. Το βγάζετε και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180C° με αέρα.
Γυρνάτε το κοτόπουλο απ’ την ανάποδη (πλάτη πάνω), ανακατεύετε τις πατάτες και ξαναβάζετε στο φούρνο. Στη μισή ώρα το ξαναγυρνάτε ώστε να ροδίσει τελικά το στήθος, βρέχοντάς το με το ζουμί και ανακατεύοντας πάλι τις πατάτες. Στην επόμενη μισή ώρα, το κοτόπουλο έχει γίνει (συνολικά δηλαδή 1 ώρα στους 160C° και άλλη 1 ώρα στους 180C° με αέρα). Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε δίσκο σερβιρίσματος και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο, αφήνοντάς το να αναπαυτεί για 10 λεπτά.
Γυρνάτε το φούρνο στο γκριλ και ψήνετε μόνο τις πατάτες για άλλα 10 λεπτά περίπου, ώστε να βγουν πιο τραγανές. Τις προσθέτετε γύρω απ’ το κοτόπουλο, ρίχνοντας και ό,τι ζουμί έχει απομείνει στο ταψί.

Προετοιμασία: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 2.15 λεπτά στο φούρνο

Λίγα μυστικά ακόμα

Χρησιμοποιώντας σύριγγα μαγειρικής, ρουφάτε ζουμί από το ταψί και εμβολιάζετε στήθος και μπούτια σε 5-6 σημεία για έξτρα γεύση και υγρασία στο κρέας.

Σχόλια