Γίγαντες με σπανάκι και ντομάτα

 (από τον chef Νίκο Σκαρμούτσο)

Υλικά 

500 γρ. Γίγαντες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5 ώριμες ντομάτες
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Λιγο σπανάκι τρυφερό, καθαρισμένο και πλυμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Λιγο μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κλωνάρι ψιλοκομμένο σέλερι
λίγο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα μουσκεύετε σε νερό τους γίγαντες. Την επομένη τους στραγγίζετε και τους βράζετε σε καθαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ζεματίζετε το σπανάκι 2’-3’, το στραγγίζετε και το χοντροκόβετε.Ζεσταίνετε τα 2/3 από το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες χωρίς σπόρους και χοντροκομμένες, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Βράζετε τη σάλτσα 20’. Κατόπιν ρίχνετε τους γίγαντες και τα μυρωδικά (μαϊντανό και σέλινο) και αφήνετε να πάρουν δύο βράσεις.Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το σπανάκι για λιγο.Μεταφέρετε σε πήλινο σκεύος τους γίγαντες και το σπανάκι. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύετε απαλά. Ψήνετε το φαγητό 50’ στους 170ο C, μέχρι να χυλώσουν ελαφρά οι γίγαντες.

Σχόλια