02/03/2015



 ( από τον chef Νίκο Σκαρμούτσο)

Υλικά 

5 μπανάνες πολύ ώριμες 
150 γρ. καστανή ζάχαρη 
125 γρ. βούτυρο
2 αυγά
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σόδα 
1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας ή 2 βανιλίνες 
300 γρ. σοκολάτας γάλακτος κουβερτούρα χοντροκομμένη
80 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για επιφάνεια
ζάχαρη άχνη και κακάο για πασπάλισμα


Εκτέλεση


Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις μπανάνες σε κομμάτια, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά έτσι ώστε να φύγει η παραπάνω υγρασία. Είναι έτοιμο το μείγμα όταν με το ανακάτεμα και μόνο οι μπανάνες διαλύονται. Βγάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Όταν κρυώσει ρίχνουμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μπολ έχουμε βάλει τα στερεά. Το αλεύρι, το αλάτι, τις βανίλιες και τη σόδα. Τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε εκεί μέσα και το μείγμα των υγρών. Ανακατεύουμε για λίγο με το πιρούνι μέχρι να γίνει μια μάζα αλλά δεν τα χτυπάμε για πολύ ώρα… Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και τη σοκολάτα, όταν όμως έχει κρυώσει το μείγμα για να μην λιώσει η σοκολάτα. Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ (25 εκ) που έχουμε αλευροβουτυρώσει καλά. Από πάνω ρίχνουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για να καραμελώσει η επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά με μια ώρα. Βάζουμε μια οδοντογλυφίδα μέσα στο κέικ αν βγει καθαρή είναι έτοιμο! Βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη αν θέλουμε και σερβίρουμε και με λίγο παγωτό.
Εκτύπωση και PDF

1 comment :

  1. Πολύ ωραίο και μυρωδάτο κέικ! Το έφτιαξα χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε μείνει το μισό!

    ReplyDelete