Καραμελωμένη πορτοκαλόπιτα
















Υλικά για ένα ταψάκι 25 Χ 35εκ.

1 πακέτο φύλλο κρούστας
Λίγο αραβοσιτέλαιο (για το άλειμμα των φύλλων)
4 αβγά
400γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι:
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
½ φλιτζάνι νερό
½ κουτ. γλυκού ανθό κανέλας ή 1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 ξύλο κανέλας
Τη φλούδα από μισό πορτοκάλι

Εκτέλεση συνταγής

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι. Παίρνετε τη φλούδα του πορτοκαλιού επιφανειακά με κοφτερό μαχαίρι. Ρίχνετε στην κατσαρόλα που θα φτιάξετε το σιρόπι όση ζάχαρη χρειάζεται για να καλύψετε τον πάτο της και να κάνετε ένα λεπτό στρώμα. Τη βάζετε σε δυνατή φωτιά κι όταν αρχίσει να λιώνει και να καραμελώνει η ζάχαρη, πιάνετε την κατσαρόλα από τα χέρια και την κουνάτε κυκλικά να λιώσει όλη. Ύστερα ξεκινάτε να προσθέτετε σιγά σιγά επιπλέον ζάχαρη. Όταν λιώσετε το μισό φλιτζάνι της ζάχαρης, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε με μιας την υπόλοιπη ζάχαρη, τον πορτοκαλο χυμό, το νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε με σύρμα να διαλυθεί η καραμέλα και η ζάχαρη και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Το σιρόπι πρέπει να βράσει 10 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Αλείφετε με σπορέλαιο τα τρία πρώτα φύλλα κρούστας και αφού τα σουρώσετε κατά μήκος, στρώνετε με αυτά τον πάτο ενός λαδωμένου ταψιού διαστ. 25Χ35εκ. περίπου. Κόβετε κατά πλάτος τα υπόλοιπα φύλλα όπως είναι στοιβαγμένα το πάνω στο άλλο, τα τυλίγετε σε δύο ρολά από τη μεγάλη πλευρά και με ένα μαχαίρι κόβετε τα ρολά σε φέτες. Μετά ανοίγετε τα κρόσια των φύλλων που φτιάξατε και τα απλώνετε ομοιόμορφα στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα φύλλα. Ραντίζετε με σπορέλαιο, ανακατεύετε με τα δάχτυλα να είναι αφράτα τα φύλλα στο ταψί και τα βάζετε στο φούρνο να ψηθούν για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Στο μεταξύ αναμειγνύετε μέσα σε ένα μπολ το γιαούρτι με τα αβγά, το ζαχαρούχο γάλα, το αραβοσιτέλαιο, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Με μια κουτάλα βγάζετε τα προψημένα κρόσσια του φύλλου από το ταψί και τα ρίχνετε στο μείγμα των αβγών. Ανακατεύετε και ρίχνετε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω από τα κάτω φύλλα. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στoυς 175οC και ψήνετε για μισή ώρα ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το γλυκό σας.
Το ξεφουρνίζετε όταν βυθίσετε στο κέντρο του ένα μαχαίρι και το βγάλετε μετά στεγνό, διαφορετικά το ψήνετε για λίγο ακόμη. Αφού βγάλετε το γλυκό ψημένο από το φούρνο περιμένετε λίγο και το χαράζετε σε κομμάτια. Το σιροπιάζετε ρίχνοντας το κρύο σιρόπι λίγο λίγο με μια κουτάλα της σούπας. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και το σερβίρετε κόβοντας κομμάτια στα σημεία που χαράξατε.

Σχόλια