25/04/2015












(από τον chef Νίκο Σκαρμούτσο)

Υλικά για 6 μερίδες

1,5 κιλό χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλο.
2 μεγάλα καρότα κομμένα σε χονδρές ροδέλες.
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε χονδρές λωρίδες.
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες(κέρατο)
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια.
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κολοκυθάκια κομμένα πρώτα στη μέση και μετά σε μπαστουνάκια
1 κονσέρβα τεμαχισμένα μανιτάρια στραγγισμένα
3 μεγάλες ώριμες τομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
8 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
100 γραμμάρια σκληρό κεφαλοτύρι σε κύβους
χυμό από 2 πορτοκάλια
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα
4 κουταλιές της σούπας λάδι
1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό κρασί ξηρό
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε και το κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Το τοποθετούμε στον πάτο μιας γάστρας.
Στρώνουμε από πάνω τα φετάκια του κρεμμυδιού και το ψιλοκομμένο σκόρδο, μετά τις λωρίδες από τις πιπεριές, τις ροδέλες των καρότων, τα μπαστουνάκια από τα κολοκύθια, χώνουμε εδώ κι εκεί τα ξερά δαμάσκηνα, ρίχνουμε από πάνω τις τομάτες και τελειώνουμε με τα μανιτάρια. Μπήγουμε τους κύβους του τυριού ανάμεσα όχι πολύ βαθειά, ούτε κοντά στις άκρες για να μην κολλήσει με το ψήσιμο στον πάτο ή τα τοιχώματα.
Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με το κρασί, διαλύουμε μέσα τη μουστάρδα, προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τη ρίγανη και περιχύνουμε το φαγητό.
Κλείνουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
Μετά ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω χωρίς αέρα για 3 ώρες χωρίς να ανοίξουμε τη γάστρα. Μετά τις 3 ώρες ανοίγουμε προσεκτικά και ψήνουμε χωρίς καπάκι στους 200 βαθμούς πάλι μόνο από κάτω, μέχρι να σωθούν τα πολλά ζουμιά.
Εκτύπωση και PDF

0 comments :

Post a Comment