Σάμαλι νηστίσιμο



(από τον chef Νίκο Σκαρμούτσο)

Υλικά 

500 γρ.σιμιγδάλι χονδρό
220 γρ.σιμιγδάλι ψιλό
35 γρ.μπέικιν πάουντερ
200 γρ.ζάχαρη
1/3 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
750 ml σόδα (αναψυκτικό)
250 γρ.ταχίνι
αμύγδαλα ανάλατα, ξεφλουδισμένα

Για το σιρόπι

700 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλιά της σούπας.λικέρ μαστίχας

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το σάμαλι. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα 2 σιμιγδάλια, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.Στον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού (περίπου 40 εκ.), απλώνουμε το ταχίνι. Περιχύνουμε με το μείγμα του σάμαλι και αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνος στους 200°C.Χαράσουμε το σάμαλι επιφανειακά και καρφώνουμε από ένα αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι. Ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Όταν κρυώσει, φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά για περίπου 10 λεπτά. Όσο είναι καυτό, περιχύνουμε το σάμαλι και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 6-8 ώρες μέχρι να το απορροφήσει. 

Σχόλια