Κέικ καρότου κολοκύθας



(από τον chef Νίκο Σκαρμούτσο)

Υλικά 

200 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. χυμό πορτοκάλι
200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
500 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης 
400 γρ. ζάχαρη
200 γρ. λεπτοτριμμένο καρότο
150 γρ. λεπτοτριμμένη κίτρινη κολοκύθα
110 γρ. μαύρες ή ξανθές σταφίδες (προαιρετικά)*
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1/3 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη 
1 φακελάκι βανίλια σε σκόνη 
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο 
Ελάχιστο αλάτι χοντρό
Άχνη για πασπάλισμα ή λιγο μαρμελάδα πορτοκάλι για να το αλείψουμε.

Εκτέλεση συνταγής


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι το καρότο και την κολοκύθα τριμμένα και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη για να βγάλουν τα υγρά τους.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν, τη βανίλια, το γαρίφαλο, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι χοντρό και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε καλά.
Σε μια λεκάνη κουζίνας βάζουμε το ελαιόλαδο , το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρις ότου  διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια  και ανακατεύουμε.
Ύστερα, προσθέτουμε το μείγμα του καρότου με την κολοκύθα, πάντα ανακατεύοντας.
 Σταδιακά  προσθέτουμε το μείγμα του άλευρου με τα αρωματικά και τις σταφίδες.
Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και βάζουμε σε φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε με άχνη ή αλείφουμε με μαρμελάδα πορτοκάλι.

Σχόλια