31/05/2015











(Από τον chef Νίκο Σκαρμούτσο)

Υλικά (10 μερίδες)

500 gr φύλλο κρούστας (12 φύλλα)
80 gr βούτυρο λιωμένο
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
180 gr ζάχαρη
5 αυγά
180 gr λάδι ελαφρύ
1 φακελάκι (20 gr) baking powder
330 gr γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. λικέρ πορτοκαλιού
2 πορτοκάλια, ξύσμα

για το σιρόπι:
250 gr ζάχαρη
250 gr νερό
2 πορτοκάλια, το χυμό
λίγη φλούδα πορτοκαλιού 

Εκτέλεση συνταγής

Βουτυρώνουμε καλά ένα σκεύος φούρνου διαστάσεων ∼25x33.
Αναμειγνύουμε τη λίγη ζάχαρη με την κανέλα.
Χωρίζουμε τα μισά φύλλα και τα απλώνουμε επάνω σε πάγκο εργασίας. Τα βουτυρώνουμε ένα-ένα και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα σουρώνουμε, από τη μικρή πλευρά, σαν ακορντεόν και τα τοποθετούμε στο ταψί κατά μήκος και χαλαρά.
Συνεχίζουμε μέχρι να σουρώσουμε και τα 6 φύλλα.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12'-15' μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Σε μεγάλο μπωλ βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε δυνατά μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα.
Προσθέτουμε το λάδι λίγο-λίγο, την baking powder, το γιαούρτι, το λικέρ και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.Με ένα ψαλίδι κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα του γιαουρτιού. Ρίχνουμε το μείγμα του μπωλ επάνω από τα ψημένα φύλλα.Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για ∼35'-40', έως ότου ροδίσει καλά και να έχει ψηθεί από κάτω.

Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 4'-5' και αφού βγάλουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνου και έχει κρυώσει αρκετά τη σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.

Εκτύπωση και PDF

0 comments :

Post a Comment