10/10/2015















Υλικά

για τα ψωμάκια:
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή (7-8 γρ)
300μλ γάλα χλιαρό
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
4 κ.γ. χυμο λεμόνι ή ξύδι
ασπράδι ενός αβγού ή γάλα για το άλειμμα
σουσάμι, μαυροκούκι, πάπρικα ή ότι άλλο σας κάνει κέφι για το πασπάλισμα
για τα μπιφτέκια:
classic version
    500γρ κιμά μοσχαρίσιο (από σπάλα)
    150γρ ψωμί ή παξιμαδάκια (ντάκο), μουλιασμένο στο νερό
    λίγο σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη (δίνουν γεύση χωρίς όμως υφή από τα κομματάκια)
    2 κ.γ. μουστάρδα απαλή
    1 κ.γ. σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)
    ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
      spicy thai version
        500γρ κιμά μοσχαρίσιο (από σπάλα)
        150γρ ψωμί ή παξιμαδάκια (ντάκο), μουλιασμένο στο νερό
        1 μεγάλη κ.σ. πάστα thai green curry paste (το βρίσκετε στα μεγάλα σουπερμάρκετ)
        ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

          για τις γαρνιτούρες (ιδέες):
            σάλτσα BBQ
            μουστάρδα Dijon ανακατεμένη με μαγιονέζα
            μαγιονέζα ανακατεμένη με κέτσαπ
            mango chutney
            sweet chilly sauce
            λεπτοκομμένη ντομάτα
            λεπτοκομμένο κρεμμύδι
            λεπτοκομμένες φέτες γραβιέρας (π.χ. Νάξου)
            λεπτοκομμένα αγγουράκια τουρσί
            μαρουλάκι
            σοταρισμένα μανιτάρια
            ψημένο μπέικον

              Εκτέλεση συνταγής

              Για τα ψωμάκια:
              Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 oC (αέρα).
              Σε μια βαθιά λεκάνη βάλτε το αλεύρι και ανακατέψτε με τη μαγιά και το αλάτι.
              Κάντε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίξτε τα υγρά. Ανακατέψτε με τη σπάτουλα και έπειτα ζυμώστε για λίγο μέχρι να αποκτήσετε μια ελαστική ζύμη.
              Χωρίστε τη στα δύο και αφήστε τη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 30 λεπτά.
              Πλάστε μπαλίτσες διαμέτρου περίπου 4-5 εκατοστών και τοποθετήστε τις σε λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (ή απλά λαδωμένη καλά). Η δόση αυτή βγάζει 9-10 ψωμάκια.
              Αλείψτε τα ψωμάκια με το ασπράδι αβγού και πασπαλίστε με σουσάμι /μαυροκούκι /παπαρουνόσπορο κλπ.
              Ψήστε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Αφήστε στην άκρη να κρυώσουν.

              Για τα μπιφτέκια:
              βάλτε τις φέτες του ψωμιού να μουλιάσουν καλά.
              Classic version: βάλτε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέστε ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα, σόγια, ελαιόλαδο και ψωμί. Ζυμώστε καλά. Αν είναι πολύ σφιχτό το μίγμα, προσθέστε λίγο νεράκι. Ο κιμάς πρέπει να είναι μεταξένιος στην υφή και ούτε πολύ νερουλός, ούτε πολύ σφιχτός. Αν αντέχετε, δοκιμάστε τον κιμά και διορθώστε το αλάτι και τα άλλα καρυκεύματα. 
              Spicy thai version: βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώστε καλά. Αν είναι πολύ σφιχτό το μίγμα, προσθέστε λίγο νεράκι.
              Πλάστε μπιφτέκια διαμέτρου 4-5 εκ και βάλτε τα σε αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με λίγο λάδι . Ψήστε σε πολύ δυνατή φωτιά και μόλις ροδίσουν από τη μία γυρίστε τα από την άλλη. Με το που θα ροδίσουν και από την άλλη σβήστε το μάτι και αφήστε τα πάνω να συνεχίσουν να ψήνονται. Συνολικά θέλουν πολύ λίγο ψήσιμο, για να μείνουν ζουμερά. Η ταϊλανδέζικη βερζιόν κολλάει λίγο παραπάνω στο τηγάνι οπότε βάλτε περισσότερο λάδι.
              Βάλτε τα μπιφτέκια ζεστά σε μια πιατελίτσα και καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο μέχρι να τα χρειαστείτε.

              Γαρνιτούρες:
              όσο γίνονται τα μπιφτεκάκια ετοιμάστε τα μπολ με τις γαρνιτούρες σας. Εγώ είχα ένα σωρό βαζάκια στο ψυγείο μισοτελειωμένα και έτσι είχα μεγάλη ποικιλία, αλλά αν τα αγοράσετε όλα από την αρχή σκεφτείτε τι σας αρέσει. Για παράδειγμα στα κλασικά burgers βάλτε μουσταρδομαγιονέζα ή σάλτσα BBQ, ντομάτα, κρεμμύδι, αγγουράκι τουρσί, μαρούλι και τυράκι. Αν το μπιφτέκι δεν καίει και το τυρί το θέλετε λιωμένο, θα πρέπει να βάλετε το μπιφτέκι με τυρί στο microwave (20 δευτερόλεπτα) ή στο γκριλ για 1 λεπτό. Για τα ταϊλανδέζικα βάλτε sweet chilli sauce ή chutney, ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι ή αγγούρι φρέσκο.
              Απολαύστε τα με το χέρι!!
              Εκτύπωση και PDF

              0 comments :

              Post a Comment