Μοσχάρι κρασάτο με πορτοκάλι!




Τι χρειαζόμαστε για 4/6 άτομα! ( από τον chef Νίκο Σκαρμούτσο)

Υλικά 


1300 γρ. μοσχάρι από ελιά, κομμένο σε κύβους
3 πορτοκάλια
750 ml κόκκινο κρασί
200 ml ξύδι
3 μέτρια καρότα
4 κρεμμύδια
6 σκελίδες σκόρδο
λίγος μαϊντανός
2 κλαδάκια δεντρολίβανο (ή 2 κ.σ. φύλλα)
3 κ.σ. τοματοπελτές
1 ξύλο κανέλας
6-7 κόκκοι μπαχάρι (προαιρετικά)
6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση


Βάζουμε το κρέας 4-5 ώρες στο ψυγείο, μέσα σε μαρινάδα που έχουμε φτιάξει με το κρασί, το ξύδι, το 1 καρότο και τα 2 κρεμμύδια σε φέτες, το μισό δεντρολίβανο, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Το στραγγίζουμε κρατώντας το υγρό της μαρινάδας και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με 2 κ. σ. ελαιόλαδο και όταν κάψει καλά σωτάρουμε το κρέας μέχρι να κοκκινίσει απ΄όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε και το κρατάμε χωριστά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το υπόλοιπο σκόρδο σε φετάκια, τα δύο καρότα σε φετάκια και το μπαχάρι, ανακατεύοντας γιά 2'-3' σε μέτρια φωτιά. Οταν μαλακώσει, προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε όλα τα υλικά στη φωτιά γιά 1'-2'. Προσθέτουμε τη μαρινάδα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί το υγρό στο 1/3 περίπου. Περνάμε τα πορτοκάλια από το χοντρό τρίφτη και κατόπιν τα στύβουμε και κρατάμε το χυμό τους. Ρίχνουμε στο κρέας το χυμό περίπου. Περνάμε τα πορτοκάλια από το χοντρό τρίφτη και κατόπιν τα στύβουμε και κρατάμε το χυμό τους. Ρίχνουμε στο κρέας το χυμό ανακατεμένο με τον τοματοπελτέ, το δεντρολίβανο, τα υπόλοιπα σκόρδα κομμένα στη μέση, την κανέλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει 1 ώρα, ανακατεύοντας μερικές φορές. Προσθέτουμε τότε το ξύσμα πορτοκαλιού, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει το κρέας, περίπου άλλη μία ώρα, ανάλογα με το κρέας. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε το φαγητό με πατάτες τηγανητές! να γίνει μία κοιλότητα σαν βάρκα και γεμίζουμε με τη γέμιση,κόβουμε ροδέλες την ντομάτα που είχαμε στην άκρη και βάζουμε επάνω σε κάθε μια μελιτζάνα.Προσθέτουμε στο τέλος πάνω  φέτα θρυματισμένη και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στο φούρνο σε μέτρια φωτιά.

Σχόλια