Τάρτα με κανταϊφι, κρέμα και καραμελωμένα μήλα


Kantaifi tart cream apples
















Υλικά

για τη βάση:
150 γραμμάρια φύλλο κανταΐφι
50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

για την κρέμα:
500 ml γάλα
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
100 γραμμάρια ζάχαρη
1 πρέζα αλατη
80 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια

για τα καραμελωμένα μήλα:
4-5 πράσινα μήλα κομμένα στα 8
2 βανίλιες ή κανέλα ή γαρύφαλλο
150-200 γραμμάρια ζάχαρη
300 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση συνταγής

Για να φτιάξουμε τη βάση απλώνουμε καλά το κανταΐφι και το βάζουμε στον πάτο και τα πλάγια ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 26-28 εκ. Γύρω γύρω κάνουμε ένα στεφανάκι αν θέλουμε..
Με τη βοήθεια ενός πινέλου στάζουμε το βούτυρο πάνω στο κανταΐφι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά μέχρι να πάρει όμορφο χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε και τις βανίλιες (ή ότι έχουμε επιλέξει).
Αφαιρούμε από το φούρνο και γλυστράμε τη βάση εύκολα από το ταψάκι πάνω σε ένα πιάτο. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κάνουμε την κρέμα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη. Χωρίς να ανακατέψουμε αφήνουμε το γάλα να κάψει και ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα το σιμιγδάλι και το αλάτι. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε λίγο το αυγό με τον κρόκο για να αφρατέψει, παίρνουμε λίγο από το μείγμα με το γάλα και το ανακατεύουμε με τα αυγά.. Επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και είναι έτοιμη η κρέμα μας αφού προσθέσουμε και 1-2 βανίλιες.
Για τα καραμελωμένα μήλα τώρα καθαρίζουμε και κόβουμε στα 8 τα μήλα μας. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε πάνω τους αρκετή ζάχαρη.
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά μέχρι να κάψει και να βγάλει καπνό. Πετάμε μέσα τα μισά μήλα με όση ζάχαρη έχει κολλήσει πάνω τους. Τα αφήνουμε και δεν τα κουνάμε συνέχεια αλλά από καιρό σε καιρό τα γυρνάμε λίγο μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν.. Αν το κάνετε μια φορά θα καταλάβετε… Δεν θέλουμε να τα γυρνάμε τακτικά γιατί θα βράσουν και δεν θα ψηθούν. Για τον ίδιο λόγο δεν βάζουμε πολλά πολλά μήλα μαζί στο τηγάνι. Παίρνει 5-10 λεπτά ανάλογα πόσο δυνατή είναι η φωτιά και πόσο καλό το τηγάνι σας.
Όταν έχουν καραμελώσει καλά ρίχνουμε την μισή κρέμα. Θα βράσει και θα αφρίσει να το περιμένετε. Ανακατεύετε κουνώντας το τηγάνι μέχρι να ενωθεί όλη η καραμέλα με την κρέμα και να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, καθαρίζουμε το τηγάνι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μήλα.
Συναρμολογούμε το γλυκό μας.
Ψιλοκόβουμε λίγα από τα μήλα. Τα απλώνουμε στη βάση από κανταΐφι και με ένα κουτάλι στάζουμε λίγη από την καραμέλα που έγινε με τα μήλα πάνω τους. Από πάνω βάζουμε την κρέμα και από πάνω τα υπόλοιπα μήλα και την καραμέλα..


Λίγα μυστικά ακόμα

Προσέχουμε όταν καραμελώνουμε τα μήλα να μην σπάσουν!




Σχόλια