Αρακάς με μύδια, μάραθο και λιαστή ντομάτα













Υλικά

½ φλιτζ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο πράσο, καθαρισμένο, πλυμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μαραθόριζα (φινόκιο), καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 φλιτζ. φρέσκο ή κατεψυγμένο αρακά
1 φλιτζ. ούζο ή λευκό κρασί
6 με 8 λιαστές ντομάτες, μουλιασμένες μέχρι να μαλακώσουν, στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
1 κ.σ. τοματοπελτέ
2 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο ή βασιλικό
12 – 18 μύδια, καθαρισμένα
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, τριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Πλένουμε και τρίβουμε πολύ καλά τα μύδια για να καθαρίσουν. Αφαιρούμε και πετάμε το "γενάκι" τους. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ούζο και μισό ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μύδια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να αχνιστούν, μέχρι να ανοίξουν. Όσα μύδια δεν ανοίξουν μετά το άχνισμα, τα βγάζουμε αμέσως και τα πετάμε. Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα αυτά που έχουν ανοίξει και τα αφήνουμε στην άκρη.Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το πράσο και τη μαραθόριζα για περίπου 8 με 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμη.
Προσθέτουμε τον αρακά, τις ντομάτες, τον ντοματοπελτέ και το υπόλοιπο ούζο. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται ώστε να καλύψει τα περιεχόμενα της κατσαρόλας κατά το ήμισυ. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον αρακά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να πιει το περισσότερο από τα υγρά του.
Ρίχνουμε τον δυόσμο ή τον βασιλικό μαζί με τα μύδια και ανακατεύουμε. Τα σιγοβράζουμε όλα μαζί για περίπου 5 λεπτά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε ξανά. Το πιάτο αυτό συνοδεύεται ιδανικά από φρέσκο ψωμάκι και -αν δεν νηστεύετε ή αν δεν είστε χορτοφάγοι- λίγη φέτα με πλούσια και κρεμώδη υφή.

Σχόλια