19/12/2016



(Από τον Σταύρο Παναγάκη )

Υλικά

Για το σιρόπι
900 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
50 γρ. κακάο

   
Για την σοκολατόπιτα
8 αυγά
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml καλαμποκέλαιο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. κακάο
2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Για την επικάλυψη σοκολάτας( Γκαναζ )
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση συνταγής


Ξεκινάμε με το σιρόπι μιας και θέλει αρκετή ώρα για να κρυώσει. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο όταν θα περιχύσουμε την σοκολατόπιτα που θε έχει βγει ζεστή από το φούρνο μας.Σε μία κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, και το κακάο μας. Αφήνουμε να πάρει μια βράση ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη, και όταν βράσει τραβάμε από τη φωτιά. Αφού έχουμε ψιλοκόψει την κουβερτούρα την προσθέτουμε στο μείγμα μας  και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.Προθερμάινουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (Εξαρτάται πάντα από τον φούρνο που έχει ο καθένας βέβαια).Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25*30 εκατοστά και το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.Σε ένα μπολ του μίξερ προσθέτουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε δυνατή ταχύτηττα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα μας.   

Παράλληλα σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά μας ( αλεύερι, σιμιγδάλι, κακάο, μπεικιν και το ξύσμα από πορτοκάλι).Στη συνέχεια βγάζουμε τον κάδο από το μειγμα μας που έχει αφρατέψει και ρίχνουμε το λάδι ανακατεύοντάς το με ένα σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά μας.Αναμειγνύουμε τα δύο μείγματα σιγά σιγά (  προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατεύομυε με μία μαρίζ μέχρι να παραχθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.Αδειάζομυε το μείγμα στο ταψί μας και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά.Όταν η σοκολατόπιτα ψηθεί την βγάζουμε και κάνουμε μερικές μαχαιριές ώστε να πάει παντού το σιρόπι σοκολάτας που έχουμε προετοιμάσει. Με μια κουτάλα σιγά σιγά προσθέτουμε το σιρόπι και αφήνουμε 20 λεπτά  στην άκρη να σιροπιαστεί.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος να πάρει μία βράση και αμέσως τραβάμε από την φωτιά. Προσθέτουμε την κουβερτούρα μας και ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Όταν κρυώσει η σοκολατόπιτά μας αρκετά περιχύνουμε με τιν γκαναζ από πάνω και αφήνουμε για περίπου 3 με 4 ώρες στο ψυγείο. Δοκιμάστε τη συνταγή που αν και πολύ γλυκιά και λιγωτική ξετρελαίνει τους fun της σοκολάτας. Επίσης μπορούμε να σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.

14/12/2016




(Από τον Σταύρο Παναγάκη )


Υλικά
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
300 γρ. μπισκότα γεμιστά σοκολάτας
600 γρ. μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. πραλίνα φουντουκιού σε θερμοκρασία δωματίου

Για την γκανάζ της πραλίνας φουντουκιού
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. πραλίνα φουντουκιού

Εκτέλεση συνταγής

Για τη βάση του cheesecake 

Παίρνουμε τα γεμιστά μπισκότα και τα ρίχνουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Παράλληλα σε ένα γυάλινο μπολ βάζουμε το βούτυρο και το σκεπάζουμε με μεμβράνη. Το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt μέχρι να λιώσει (30’’). Αφού λιώσει το προσθέτουμε στα μπισκότα και χτυπάμε ξανά για 30’’ μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο. Αδειάζουμε το μείγμα με τα μπισκότα σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24 εκ.και απλώνουμε το μείγμα στον πάτο πιέζοντας ελαφρά με ένα κουτάλι ή με τον πάτο ενός ποτηριού. Δεν προσπαθούμε να κάνουμε τοιχώματα, η βάση του γλυκού πρέπει να είναι επίπεδη.
Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να δέσει το μπισκότο.

Για τη γέμιση

Ρίχνουμε το μασκαρπόνε στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει (για 2-3 λεπτά). Έπειτα προσθέτουμε την πραλίνα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και με μία πλαστική σπάτουλα και ανακατεύουμε ξανά γιατί υπάρχει περίπτωση μέρος της πραλίνας να έχει κάτσει στον πάτο του κάδου και να μην έχει χτυπηθεί. Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο και βάζουμε τη γέμιση από πάνω. Με μία σπάτουλα λειαίνουμε την επιφάνεια της γέμισης. Επιστρέφουμε το γλυκό στο ψυγείο και αφήνουμε να παγώσει για 2 ώρες.

Για τη γκανάζ της πραλίνας φουντουκιού

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει βράση. Βάζουμε την πραλίνα για την επικάλυψη σε ένα μπολ και μόλις πάρει βράση η κρέμα τη ρίχνουμε μέσα στην πραλίνα.