29/09/2015

















Δροσερό τζατζίκι χωρίς γαλακτοκομικά. 

Υλικά

400 γρ. γιαούρτι σόγιας
1 αγγουράκι ψιλοκομμένο
3-4 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. άνηθος (ψιλοκομμένος)
σκόρδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

24/09/2015


Πικάντικα τραγανά δαχτυλίδια κρεμμυδιών με καπνιστή πάπρικα και τυρί ιδανικό ορεκτικό μεζεδάκι για μπυρίτσα με καλή παρέα. Απολαύστε τα!!!!  

Υλικά

    2-3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μέτριες ροδέλες
    330 ml ανθρακούχο νερό ή σόδα προαιρετικά με άρωμα λεμονιού 
    190 γρ.φαρίνα κοσκινισμένη
    1 κ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
    100 γρ.κίτρινο σκληρό τυρί τριμμένο
    2 κ.σούπας γεμάτες πάπρικα καπνιστή
    1 κ.γλυκού σκόρδο σε σκόνη
    2 κ.γλυκού αλάτι
    Πιπέρι
    Ελαιόλαδο-καλαμποκέλαιο μισό μισό για το τηγάνισμα

      Εκτέλεση συνταγής

      Βάζουμε τη σόδα σε μπολ και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του τυριού. Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε το τυρί αναδεύοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο πηχτό χυλό. Τον βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί περίπου μισή ώρα και εντωμεταξύ καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια και τα χωρίζουμε σε δαχτυλίδια. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα το ανάλογο λάδι να ζεσταθεί πολύ καλά ώστε να μην φύγει ο χυλός από τα κρεμμύδια.
      Βουτάμε λίγα λίγα δαχτυλίδια στο χυλό και με τη βοήθεια πιρουνιού ρίχνουμε λίγα λίγα στο καυτό λάδι να τηγανιστούν μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα και από τις δυο μεριές.
      Τα σερβίρουμε ζεστά φτιάχνοντας μια σος με γιαούρτι, μαγιονέζα και πάπρικα καπνιστή.

      23/09/2015






















      Η πιο διαιτητική συνταγή για βινεγκρέτ που θα νοστιμίσει τις σαλάτες μας χωρίς να μας επιβαρύνει με λιπαρά και θερμίδες!

      Υλικά (6+ μερίδες)

      2 κ.γ λιωμένο σκόρδο (ή και λιγότερο)
      1 κ.σ μουστάρδα Ντιζόν
      1/2 φλιτζάνι ξύδι μπαλσάμικο
      1/4 φλ. νερό
      1 κ.σ ζάχαρη (ή μέλι)
      1 κ.σ ελαιόλαδο
      Αλάτι, πιπέρι

      Εκτέλεση συνταγής

      Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα ή στο μπλέντερ το σκόρδο με τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε το ξύδι με το ζεστό νερό και τη ζάχαρη. Αργά αργά και ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
      Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί αλατοπιπερώνουμε. Κλείνουμε τη σος μας σε ένα βαζάκι και την κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. Μπορείτε να προσθέσετε ότι μυρωδικά προτιμάτε!

      ~ 40 θερμίδες ανά μερίδα


      Λίγα μυστικά ακόμα

      Μπορείτε να την φτιάξετε και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο ώστε να έχετε έτοιμη σος για τις σαλάτες σας ανά πάσα στιγμή.

      20/09/2015


       












      Υλικά

      Για τον κιμά:
      1/2 κιλό κιμάς
      1 κρεμμύδι
      2-3 ντομάτες ή 1 κονκασέ
      1 ποτήρι κόκκινο κρασί
      αλάτι
      πιπέρι
      κανέλα (προαιρετικά)

      μαϊντανός
      Μπεσαμέλ:
      2 κ.σ. φυτίνη
      1 φλυτζ. αλεύρι
      4 φλυτζ. νερό
      1-2 αυγά

      Εκτέλεση

      Τσιγαρίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να πιεί το ζουμί του σε μέτρια θερμοκρασία. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο μαϊντανό.
      Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες (χοντρές). Αφήνουμε τις κομμένες φέτες αλατόνερο για τουλάχιστον 15 λεπτά και έπειτα τις στραγγίζουμε. Κατόπιν τις ψήνουμε στο φούρνο με λίγο λάδι στους 180° μέχρι να ροδίσουν. Σε ένα ταψί βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες και από πάνω τον κιμά. Έπειτα μια 2η στρώση μελιτζάνες και τέλος ρίχνουμε τη μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 180-200 για 40-45 λεπτα, μέχρι να ροδίσει.

      Λίγα μυστικά ακόμα

      Ο  παραδοσιακός μουσακάς περιέχει μόνο μελιτζάνες και αρνίσιο κιμά. Εσείς μπορείτε να βάλετε ότι κιμά θέλετε και σαφώς να τον εμπλουτίσετε με πατάτες και κολοκύθια που πρώτα έχετε τηγανίσει ελαφρά.

      18/09/2015























      Υγιεινό μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο έτοιμο σε 20 λεπτά.

      Υλικά

      τορτίγιες
      1 μαρούλι
      300 γρ. σολομό
      1 μάνγκο
      1 αβοκάντο
      1/3 αγγουριού
      λίγο κόλιανδρο
      1 κόκκινη πιπεριά chilli
      1 lime
      λίγη μαγιονέζα
      λάδι για το τηγάνισμα
      αλάτι και πιπέρι

      Εκτέλεση

      Αλατοπιπερώνουμε το σολωμό και τον μαγειρεύουμε και απ'τις 2 πλευρές σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Κόβουμε το μάνγκο, το αβοκάντο και το αγγούρι σε μικρά κυβάκια.
      Για το dressing αναμιγνύουμε το lime με τον κόλιανδρο και το ψιλοκομμένο chilli.
      Σερβίρισμα: Τοποθετήστε πάνω σε φύλλα μαρουλιού λίγη μαγιονέζα, το σολωμό, τα κυβάκια μάνγκο, αβοκάντο και αγγουριού και τέλος το lime dressing

      17/09/2015














      Υλικά

      1 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες
      10 ελιές σε ροδέλες
      Για τη σάλτσα:
      1 σκελίδα σκόρδο
      2 σφηνάκια ούζο
      2 κ.γ. μουστάρδα
      1 λεμόνι ο χυμός
      ξύσμα λεμονιού
      ρίγανη
      δεντρολίβανο αλάτι-πιπέρι

      Εκτέλεση συνταγής

      Βάζουμε τις σαρδέλες και τις ελιές σε ένα ταψί. Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα στο μούλτι και περιχύνουμε τις σαρδέλες. Η σάλτσα πρέπει να καλύψει πάνω από το μισό τις σαρδέλες. Αν δεν είναι αρκετή προσθέστε νεράκι. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

      11/09/2015


















      Από την αγαπημένη Σοφία!

      Υλικά

      1 πακέτο ζυμαρικά τύπου κοχύλια
      250 γρ. ντοματίνια
      250 γρ. σπανάκι
      300 γρ. φιλαδέλφια light
      100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
      αλάτι πιπέρι
      ελαιόλαδο

      Εκτέλεση συνταγής

      Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, αλατοπιπερώνουμε και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά στους 200 βαθμούς.
      Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού τους και ζεματίζουμε το σπανάκι.
      Βάζουμε τα ζυμαρικά σε πυρέξ και προσθέτουμε τα ντοματίνια, το σπανάκι και το φιλαδέλφεια. Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά και πασπαλίζουμε από πάνω την παρμεζάνα.
      Ψήνουμε για 30' στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

      10/09/2015














      Υλικά για 4 άτομα

      1 1/2 κιλό κοτόπουλο χωρίς κόκαλα και πέτσα, κομμένο σε κύβους 3 εκατοστών

      Για το μαρινάρισμα:
      1 φλιτζάνι απλό γιαούρτι
      2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
      2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
      2 κουταλάκια του γλυκού κόκκινο πιπέρι
      2 κουταλάκια του γλυκού μαύρο πιπέρι
      1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
      1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
      1 κομμάτι τζίντζερ πολτοποιημένο

      Για τη σάλτσα:
      1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
      2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
      1 πιπεριά jalapeno πολτοποιημένη
      2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
      1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
      1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
      1 κουταλάκι του γλυκού garam masala
      1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
      1 κονσέρβα σάλτσα ντομάτας
      1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
      1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο ​​κόλιαντρο


      Εκτέλεση συνταγής

      Ετοιμάστε τη μαρινάδα και μαρινάρετε το κοτόπουλο (στο ψυγείο) για περίπου μια ώρα.
      Για τη σάλτσα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
      Προσθέστε το σκόρδο και την jalapeno και σωτάρετε για 1 λεπτό.
      Ανακατέψτε το κόλιαντρο, το κύμινο, την πάπρικα, το garam masala και το αλάτι.
      Ανακατέψτε και τη σάλτσα ντομάτας και σιγοβράστε για 15 λεπτά.
      Ανακατέψτε την κρέμα και σιγοβράστε για να πήξει περίπου 5 λεπτά.
      Ψήστε το κοτόπουλο στο τεφάλ, ανακατεύοντας περιστασιακά, ώστε να μαγειρευτεί μέχρι μέσα για περίπου 8 λεπτά.
      Βάλτε το κοτόπουλο στη σάλτσα και σιγοβράστε για 5 λεπτά ακόμα.
      Γαρνίρουμε με κόλιαντρο συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι και αραβικές πίτες.


      Λίγα μυστικά ακόμα

      Αν δεν βρείτε έτοιμο garam masala τότε μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας ανακατεύοντας:
      1 κ.γ. κανέλα
      1 1/2 κ.γ. κάρδαμο
      1 κ.γ. κύμινο
      1 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
      1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
      1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
      1 1/2 κ.γ. κόλιανδρο
      Αν βάλετε όλα τα παραπάνω ολόκληρα, τα καβουρντίσετε για λίγο και μετά τα αλέσετε θα έχετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα!


      08/09/2015

















       Υλικά (4 άτομα)

      4 χοιρινές μπριζόλες χωρίς λίπος
      1 κ.γ ελαιόλαδο
      1 κ.σ σάλτσα σόγιας
      1 κ.γ μουστάρδα
      1 κ.σ μαρμελάδα βερύκοκο ή πορτοκάλι
      1/4 φλ. κρύο νερό
      1 κ.γ καλαμποκάλευρο
      0,5 κ.γ τριμμένο τζίντζερ
      σκόρδο σε σκόνη, μαύρο πιπέρι
      1 κ.γ σάλτσα τσίλι

      Εκτέλεση συνταγής

      1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε μέσα τις μπριζόλες.
      2. Ψήνουμε για 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
      3. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα.
      4. Ρίχνουμε τη σάλτσα στις μπριζόλες, κλείνουμε το τηγάνι και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσουν τη σάλτσα και να πάρουν ένα σκούρο χρώμα.
      5. Σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ.

        06/09/2015





        Υλικά (6 μερίδες)


        3 ροδάκινα
        1 κεσεδάκι κότατζ
        2,5 κουταλιές της σούπας στέβια
        1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
        λίγο αμύγδαλο τριμμένο
        προαιρετικά λίγο μέλι και βατόμουρα για τη διακόσμηση

        Εκτέλεση

        Καθαρίζουμε τα ροδάκινα, τα κόβουμε στη μέση και κόβουμε λίγο το κάτω μέρος για να στέκονται, σαν ταρτάκια. Σε ένα πιατάκι βάζουμε τη 1 κουταλιά στέβια και βουτάμε τα ροδάκινα με την πλευρά που ήταν το κουκούτσι. Φροντίζουμε να πάει η στέβια σε όλη την επιφάνεια και βάζουμε τα ροδάκινα σε ταψάκι με τη "ζαχαρωμένη" πλευρά προς τα πάνω. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. Όσο ψήνονται τα ροδάκινα βάζουμε το κότατζ στο μούλτι, μαζί με το χυμό λεμονιού και τη μιάμιση κουταλιά της σούπας στέβια. Τα χτυπάμε καλά και μεταφέρουμε το μίγμα σε κορνέ. Όταν ψηθούν τα ροδάκινα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα να κρυώσουν. Μετά παίρνουμε το κορνέ, φτιάχνουμε ροζέτες με την κρέμα, αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο μέλι, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και διακοσμούμε με τα βατόμουρα.